В тази статия ще ви разкажа за основните причини за подуване на корема.
Трябва да се разберат причините и последиците от подуването на корема. Това има практически смисъл. Мнозина подценяват това на пръв поглед „често срещано“ явление и не подозират, че подутият корем оказва огромно влияние върху продължителността и качеството на живот. Съдейки по моето обкръжение и моите клиенти, 9 от 10 души имат този проблем до известна степен.
Какви са тези газове и откъде идват в червата? Това е отчасти въздухът, погълнат с храната, колкото по-бързо човек яде и колкото по-лошо дъвче храната, толкова повече въздух поглъща. По-малка част от погълнатия въздух излиза с оригване, по-голямата част от него преминава от стомаха в червата. Всички други газове се образуват директно в червата - въглероден диоксид, метан, сероводород, водород, амоняк, индол, скатол, меркаптан. Това се дължи на лошо храносмилане - храната ферментира и гние в червата
Основните причини за подуване са следните:
1) недостатъчно изтичане на жлъчката;
2) лошо съчетани или индивидуално
непоносими храни;
3) сраствания в коремната кухина и малкия таз;
4) паразити в чревния лумен
и жлъчните пътища;
5) чревна дисбактериоза;
6) психо-емоционален стрес.
Нека анализираме всички точки по ред.
Изтичане на жлъчката.
През деня черният дроб произвежда около 1 литър жлъчка (15 ml на 1 kg телесно тегло), тя се натрупва в жлъчния мехур, чиито стени абсорбират вода от него, като по този начин увеличават концентрацията му. Жлъчката разгражда хранителните мазнини и активира ензимите на панкреаса, които от своя страна разграждат общо взето всичко – белтъчини, мазнини и въглехидрати. По този начин, ако след хранене не се изхвърля достатъчно жлъчка, тогава целият процес се инхибира, храната не се усвоява напълно.
Какви са причините за лошото изтичане на жлъчката:
- спазъм в дуоденума и сфинктера на Оди (мястото, където жлъчните пътища се вливат в дванадесетопръстника
- спазъм в жлъчните пътища;
- прегъване, усукване, свиване на самия мехур;
- паразити на жлъчните пътища и дванадесетопръстника (описторхии и ламблии).
2. Комбинацията и непоносимостта на продуктите.
Всякаква храна вино варени храни може да ферментира в стомаха. На първо място, това са пресни плодове и зеленчуци. Ябълките, гроздето, зелето, бобовите растения, хлябът продуктите, съдържащи нишесте и брашно, както и млечните продукти имат най-голям потенциал за образуване на газове при повечето хора. Но във всеки случай всичко е много индивидуално, трябва да се вслушате в себе си и да забележите как стомахът реагира на определен продукт. Някой не обича овесени ядки, някой не обича млечни продукти и т.н. Втората точка е използването на плодове и храни, съдържащи захар след хранене, много хора обичат да „полират“ ястието със сладкиши, чай, бисквити и др. Това превръща дори нормалното хранене в потенциално блато в стомаха с последващо образуване на газове. В допълнение, много хора имат частична непоносимост към фруктоза, това означава, че червата не са в състояние да усвоят напълно плодовете и храните, съдържащи фруктоза. Също така не се препоръчва да пиете храна с каквото и да било, храната трябва да се обработва от ензими на слюнката и да се дъвче добре, за да не се задържа в стомаха повече от необходимото.
3. Сраствания.
Шиповете не се виждат на ултразвук, CT и MRI, официалните лекари практически са спрели да „опипват корема“, както преди (спомнете си детството), а мнозина изобщо не мислят за това. Междувременно почти всеки има адхезивен процес в една или друга степен и, разбира се, това засяга функционирането на вътрешните органи (срастванията могат да бъдат не само в коремната кухина, но и в гръдния кош, но повече за това в друга статия ). И се появяват без операции. Ако някои части на червата или неговия мезентериум се придържат към нещо (помежду си, към тазовите кости, към сакрума и т.н.), тогава това инхибира перисталтичната вълна. За червата е болезнено да се свие, за да премести съдържанието - червата рефлексивно инхибира контракциите. Храната се забавя по-дълго от очакваното, а процесите на ферментация и гниене започват с образуването на газове. Типични места за образуване на сраствания са областта на цекума (долната дясна част на корема),
4. Паразити.
Паразитите са чуждо тяло за човешкото тяло, което дразни областта на червата или жлъчните пътища, в които се намират. Това води до рефлексен спазъм на тъканите около тях и затруднява преминаването на съдържанието.
5. Дисбактериоза.
Чревните бактерии участват в храносмилането, предотвратяват растежа и размножаването на гнилостната микрофлора, отделят полезни вещества - ензими, витамини и др. и дори да повлияе на настроението на човек! Ако съставът или броят на бактериите, живеещи в червата, се промени, тогава процесът на смилане на храната страда, което често води до прекомерно образуване на газове и подуване на корема.Очаквайте продължение В тази статия ще ви разкажа как точно подуването на корема вреди на тялото ни. Всички казват, че е лошо, но малцина знаят точно защо.Ако имате въпроси се свържете с chervencova.com
6. Психо-емоционален стрес.
Има категория хора, които реагират с подуване на корема на стрес. При стрес коремът се издува и след известно време се издува сам, а газовете може и да не изчезнат. Това се дължи на освобождаването на въглероден диоксид от кръвната плазма в чревния лумен и неговата реабсорбция от червата в кръвта. Естествено, ако стресът е постоянен, тогава подуването също ще бъде постоянно.
Това са основните причини за подуване на корема. За да спрете образуването на газове в червата, трябва да изчислите причината и да я премахнете. По правило има няколко причини, така че е необходим интегриран подход. Най-често елиминирането дори на първата причина (изтичането на жлъчката) може да реши проблема.
Автор: Пламена Червенкова